SPID® – innovatív vállalat fejlesztési modell – helyzetfüggő kommunikáció – tipológia

 

A SPID® módszer forradalmian új távlatokat nyitott meg a készség- és kompetenciafejlesztés terén, amely az agilitást követelő mai VUCA világban kifejezetten hatékony innováció. A SPID® módszer a dinamizmusa révén nagy segítség a napi operatív munka mellett szükséges folyamatos változásmenedzsmenthez.

A SPID® egy dinamikus rendszer, mely segítségével az egyéni fejlődés mérhető és nyomon követhető.

Mára már 15 éves magyarországi és 12 éves romániai regionális tapasztalat és nagy létszámú KKV + nagyvállalati referencia áll a módszer mögött, ellentétben más modellekkel, amelyek látszatra érdekesek, de nem vagy nehezen adaptálhatók a regionális, főleg KKV gazdasági környezetre.

 

A SPID® kettős értelemben szolgálja a fejlesztést, egyrészt tipológia, másrészt helyzetfüggő kommunikációs stratégia.

Az elnevezés a kommunikációban használható négy kardinális magatartásformát, kommunikációs stratégiát foglal magába, melyek a következők: szimpátianyerés (S), kapcsolat-menedzselés (P), információ-nyerés (I), és jogérvényesítés (D).

A stratégiák tudatos használatának elsajátítása megnyitja az utat a hatékonyabb munkavégzéshez, mind a belső -vállalati, szervezeti, vezetőikommunikáció, mind a külső –ügyfélszolgálati, tárgyalástechnikai, stb.– kommunikáció területén.

 

A SPID® teszt lehetővé teszi számunkra, hogy a képzés valóban azokra a fejlesztendő területekre fókuszáljon, amelyekre a fókuszcsoportoknak szüksége van. Mindemellett a résztvevők e tükör segítségével egyéni fejlesztési tervet dolgoznak ki a képzések során.

A módszer kérdőíves mérést, ráépülő alapképzést, és az eredmény alapján, egyénre szabott kompetencia fejlesztő további képzéseket tartalmaz visszaméréssel.

A SPID® tananyag rendkívül közérthető, tele van gyakorlati példákkal, esetekkel, könnyen elsajátítható a mély tudományos háttér ellenére. Pont ez az egyik zsenialitása a SPID® módszertannak.

 

A SPID® módszernek nemzetközi hírnevet Dr. Kádár Annamária szerzett, aki munkapszichológus, egyetemi oktató, SPID® képző és tapasztalt SPID® supervisor, többek között – volt tanára Professzor Bagdy Emőke mellett – a Mesterkurzus állandó előadója volt.

Dr. Kádár a 2009. július 7-10.-én a Norvégiában, Oslóban megrendezett 11. európai munkapszichológiai kongresszuson debütált a SPID® KKV fejlesztésben elért gazdasági eredményeivel.

Norvégiában a KKV szektor kiemelt jelentőségű, ezért is fogadták lelkesedve a módszert a norvég és nemzetközi  szakemberek, és rendkívül eredményesnek találták a módszertan innovatív tartalmát.  A Fenntartható Fejlődési Megoldások Hálózata (SDSN) által publikált tanulmány szerzői szerint az 5,4-es globális versenyképességi index-szel rendelkező Norvégiában a KKV szektor gazdasági szakértői rendkívül érzékenyek a valós eredményeket elérő munkapszichológiai innovációkra.

A SPID® módszertan eddigi eredményei a norvég gazdasághoz képest nehezebb helyzetben lévő magyar és román gazdasági valóságban születtek – és figyelembe véve, hogy a legtöbb modell nem interpretálható kellő eredményességgel a magyar KKV gazdasági élet szereplőinek fejlesztésére – a már itthon bizonyított és Norvégiában szakmai fórumon nemzetközi sikert aratott módszertan választása az újabb, legjobb magyar KKV eredmények elérésére alkalmas. Dr. Kádár a KKV fejlesztés ideje alatt és a konferencia előtt 2008-ban dr. Merényi Attilával közösen írt egy 110 oldalas SPID tanulmányt. A tanulmány védett know-how, ügyfeleink számára elérhető.

 

A SPID® rendszerről bővebben: